Uzaktan çalışma; çalışanların ofis dışında, evlerinden veya başka bir uzaktaki konumdan çalışmalarını ifade eden bir çalışma modelidir. Bu çalışma modelinde, işveren ve çalışanlar, işlerini internet ve diğer iletişim teknolojileri aracılığıyla yürütürler.
Son yıllarda Avrupa’da oldukça uygulanan ve ülkemizde de Pandemi ile birlikte artan, uzaktan çalışma, kağıttan dijitalle geçiş, kullanılan programlar ile teknolojinin gelişmesi, internet bağlantılarının güçlenmesi ve dijital araçların yaygınlaşmasıyla birlikte daha yaygın hale geldi. Birçok şirket, çalışanlarına uzaktan çalışma imkanı sunarak iş süreçlerini sürdürülebilir ve esnek hale getirmeye çalışıyor.
Araştırmalar, uzaktan çalışmanın ofis ortamına göre %18 daha az verimli olduğunu göstersede, çalışanlar için durum böyle değil. Trafik, ev ve aile hayatının getirdiği iş yükleri göz önüne alındığına çalışanlar için uzaktan çalışma modeli zamanlarını daha verimli kullanmalarını sağlıyor. İşverenler ile çalışanlar arasında avantajları ve dezavantajları çeşitlilik gösteriyor. Metropol hayatının en belirgin özelliklerinden olan uzun saatler trafikte kalmak, toplu taşıma kullanmak yalnızca zaman kaybı değil, verimsizlik ve enerji düşüklüğüne de yol açabiliyor. Ofis çalışmasının getirmiş olduğu maliyetlerde göz önünde bulundurulduğunda uzaktan çalışma işyerleri için daha ekonomik bir hal alıyor.
Uzaktan çalışmayı destekleyenler, bunun iş-yaşam dengesi üzerinde işgücüne getirdiği olumlu etkisinin yanı sıra ofislerini küçültebilen işletmelere sağladığı tasarruftan da bahsediyor. Ofis çalışmasını destekleyenler, ekiplerin aynı yerde bulunmamasının iletişim ve ekip çalışması üzerindeki etkisinin olumsuz olduğu görüşünde. Bununla birlikte çalışanların, eğitim ve gelişimlerinin önemli bir noktasında meslektaşları ile yüzyüze iletişim kurması gereken genç yeteneklerin işe alınması ve yetiştirilmesinde yarattığı zorluğa işaret ediyor.
Destekleyenler, çalışanların ekstra zamanı daha fazla iş yapmak için kullanması nedeniyle verimliliğin etkilenmediğini ve hatta iyileştirdiğini iddia ederken, ofis çalışmasını verimli bulanlar, uzaktan çalışmanın, çalışanların meslektaşlarının ve yöneticilerinin denetiminden uzakta olmaları ile verimin düştüğünü söylüyor. Verimlilik üzerindeki etkiye ilişkin görüşlerdeki farklılıklar ve bazı müşterilerimizde daha fazla yüz yüze çalışmayı destekleyen son eğilimleri göz önüne aldığımızda, detaylı bir inceleme yapmak istedik ;
Verimlilik Üzerindeki Olumlu Etki
Artan Üretkenlik: Stanford tarafından 16.000 işçi üzerinde dokuz ay boyunca yapılan bir araştırma, evden çalışmanın üretkenliği %13 artırdığını ortaya çıkardı.
Daha İyi İş-Yaşam Dengesi: Uzaktan çalışanlar daha iyi bir iş-yaşam dengesine sahiptir; bu da daha az stres ve kaygı, daha fazla mutluluk ve üretkenlik ve onları teşvik eden hobiler için daha fazla zaman anlamına gelir.
Daha Sağlıklı Yaşam Tarzları: Uzaktan çalışanlar daha sağlıklı bir iş-yaşam dengesine ve daha az strese sahiptir, bu da daha sağlıklı yaşam tarzlarına sahip olmalarını sağlar.
Verimlilik Üzerindeki Olumsuz Etki
Daha Düşük Verimlilik: Stanford Ekonomi Politikası ve Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan bir çalışma makalesine göre, tamamen uzaktan çalışma, yüz yüze çalışmaya göre %10 ila %20 daha düşük üretkenlik getirir. Bazı makaleler uzaktan çalışmayı yüzde 8 ila 19 arasında üretkenlik düşüşleriyle ilişkilendirirken, diğerleri bireysel çalışanlar için yüzde 4’lük düşüşler buluyor.
İletişim Zorlukları: Uzaktan iletişim kurmadaki zorluklar ve motivasyon eksikliği, tamamen uzaktan çalışanların daha üretken olmasını engelleyen temel sorunlardan biridir.
Dikkat dağıtıcı şeyler: Evde dikkatinizin dağılması, işleri ertelemeniz veya ofiste çalışanlara göre daha az iş yapmanıza neden olur.
Uzaktan Çalışmada Verimliliği Artırmaya Yönelik İpuçları
Görüşler farklılık gösterse de BeNova olarak Uzaktan Çalışmayı verimli hale getirecek bir kaç ipucu paylaşıyoruz;