Organizasyonunuz bugün neye benziyor ve gelecekte neye benzemesini istiyorsunuz? Bu iki nokta arasındaki dönüşüm sürecinin mimarı; organizasyonel tasarım. Organizasyon tasarımı ile yapacağınız değişikliklerin etkilerini görebiliyorsunuz. Nerede fazla kaynağınız var? Hangi kaynağınız yanlış noktada? Böylelikle stratejinizi canlı hale getiriyorsunuz ve organizasyonun bunu nasıl uygulamaya dönüştüreceğinin planını yapıyorsunuz.
“Organizasyon Tasarımı”, kuruluşun stratejisini ve hedeflerini gerçekleştirmek için yapıların, rollerin ve süreçlerin ayrıntılı analizini ve düzenlenmesini içerir. Büyüklüğü ve şekli, firmanın nasıl çalışacağını tanımlar. İyi tasarım, bir organizasyonun ve çalışanların faydalarını vurgularken amacından uzaklaştırabilecek her şeyi ikinci plana atar. Kuruluşun yapısını, gitmek istediği yönü açıklığa kavuşturur ve belirli bir mantığı vardır, sektör gerçeklerini dikkate alır, bununla birlikte birimler arası iletişimi ön planda tutar.
Günümüz dünyasında dönüşüm artık kaçınılmaz bir hale geldi. Strateji ile insanlar arasındaki doğru bağı kurmak çok önemli, çünkü dünya artık çok daha hızlı değişiyor.
Geleneksel görüş, organizasyonel tasarımın stratejik olduğundan yola çıkarak bunun her 3 ila 5 yılda bir yapılması gereken bir uygulama olduğunu öne sürer. Ancak dünyanın hızına yetişmek için şirketlerin bu yaklaşımdan yavaş yavaş uzaklaştığını, daha sık aralıklarla organizasyonel tasarıma ihtiyaç duyduğunu görüyoruz.
Bunun en önemli nedenlerinden biri, geçmişe göre sahip olunan verinin çok daha fazla olması. Değişen işgücü, gelişen pazarlar, dinamik bir şekilde değişen makro ekonomik göstergeler, artık tüm bunlarla ilgili şirketler çok hızlı bilgi sahibi oluyor ve kendi pozisyonunu bu verilere göre yeniden konumlamayı hedefliyor. Tabi bahsedilen bu verinin anlamlı hale gelmesi de çok önemli, çünkü veriler çok karmaşık ve değişken.
Çoğu liderin, bir organizasyonel tasarım projesini uygulamaya geçirme noktasında endişeli olduğunu ve projenin genel başarısını sağlamak için gerekli adımları gözden kaçırdığını görüyoruz. İnsan Kaynakları, kritik adımları belirlemek, bunları mantıklı bir şekilde sıralamak ve değişime öncülük etmek ve doğru hızı belirlemek için proje ekibiyle işbirliği içinde öncü bir rol oynar. Bununla birlikte, organizasyonu, sonuçları getiren bir sistem olarak düşünmek ve organizasyonda bu farkındalığı yaratmak İnsan Kaynakları’nın desteğe ihtiyacı olduğu bir konu. Bu noktada alanında uzman ve deneyimli şirket dışından kişilerin, organizasyon ile kısa süreli iş birliği yaparak organizasyonu başarıya taşıdıklarını görüyoruz. Bu kapsamda, organizasyonel dönüşüm deneyimimizle BeNova Consulting olarak sizlere destek olmaya hazırız.